40 oud-Hollandse meisjesnamen

40 oud-Hollandse meisjesnamen, ze konden echt niet achterblijven nadat ik vorige week 40 populaire oud-Hollandse jongensnamen heb laten zien. Net als bij de jongensnamen zijn het met name de korte namen die populair zijn, denk maar aan Noor, Saar en Lotte. Maar ook langere namen als Johanna, Madelief en Cornelia staan in de lijst en werden in 2018 meer dan 50x per jaar gegeven. Hiermee staan ze dan ook ruimschoots in de top 500 van meest populaire meisjesnamen van vorig jaar.

De zee fluistert zachtjes je naam,
in de golven kan je het horen.
De zon komt stralend op,
omdat jij bent geboren.

Top 40 oud-Hollandse meisjesnamen

1Noor21Loes
2Saar22Cornelia
3Lotte23Keet
4Roos24Puk
5Fien25Maartje
6Femke26Mina
7Floor27Wies
8Juul28Fiep
9Suus29Neeltje
10Johanna30Jip
11Fem31Jette
12Guusje32Daantje
13Pip33Maaike
14Lot34Wilhelmina
15Jet35Famke
16Pien36Willemijn
17Janne37Janneke
18Pleun38Mieke
19Silke39Aaltje
20Madelief40Mijs

Persoonlijke noot

Ik schreef de vorige keer al dat ik moeder ben van twee dochters. Ik kan me bij deze namenlijst dus nog beter inleven en roepen de verschillende namen meer gevoel op dan de jongenslijst. En ik kan wel zeggen dat ik van (de meeste van) deze typisch oud-Hollandse meisjesnamen houd, ik vind ze gewoon leuk en ik merk dat ik ze er ook regelmatig bij pak bij het ontwerpen van nieuwe geboortekaartjes. Ik houd van het korte en het lieve. Helaas voor mij dacht mijn man hier anders over, dus uiteindelijk hebben onze dochters geen naam uit deze lijst gekregen (en evengoed ben ik helemaal blij met hun naam hoor, laat daar geen twijfel over bestaan!), maar als het aan mij had gelegen hadden bijv. Noor, Pip en zéker Fem ook op het interesselijstje gestaan.

Weet jij nog een naam die niet op de lijst staat, maar eigenlijk echt niet mag ontbreken? Geef hem hieronder even door!

En heb je de jongenslijst nog niet gezien, maar ben je wel nieuwsgierig? Bekijk dan hier 40 oud-Hollandse jongensnamen.


Geboortekaartje met foto Femke
Geboortekaartje Femke
Geboortekaartje met oud=Hollandse meisjesnaam Loes
Geboortekaartje Loes
Geboortekaartje met label Pip
Geboortekaartje Pip
Geboortekaartje voor een meisje Maartje
Geboortekaartje Maartje
Geboortekaartje met foto Guusje
Geboortekaartje Guusje

40 oud-Hollandse meisjesnamen
Deel dit artikel met je vrienden!

5 reacties op “40 oud-Hollandse meisjesnamen”

 1. Onze dochter van 3 heet Dieuwertje. Hoor je ook niet veel meer tegenwoordig. Maar oud Hollandse namen houd ik dus ook van 🙂

  1. Ik heb zelf ook een ouderwetse naam die je niet vaak hoort Reindina, zo kun je ook op Dina, Dinie komen. Ada heette mijn Oma en mijn dochter haar naam Esther hoor je ook niet vaak meer, Dirkje heet een vrouw die ik ken. Betsie, Truus, Willemien, Erna, Erma, Renee, José, Thea, Ria zo heb je er weer een aantal namen bij

 2. Heiltje hoogendoorn

  Geweldig die echte hollanse namen, wij hebben 6 meiden met allemaal een ouderwetse naam…
  Nl. Nina, Juultje, Mies, Jans, Suus, daartussen een jongetje Bram, en jongste meisje Jaantje.

 3. Doortje is ook echt een ouderwetse lieve meisjesnaam.
  Ik heet zelf zo maar toen ik ouder werd heb ik er zelf Dorien van gemaakt. Dat vond ik toch bij een volwassen vrouw beter passen.
  Ik vind vaak namen voor een kindje heel leuk maar diezelfde naam niet bij een volwassene. Let dus altijd goed op met een naam geven. Een mens is tenslotte langer volwassen dan kind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top