Babyuitzet: de 10 grootste miskopen

Lijsten voor de babyuitzet, je kunt er niet omheen. Maar heb je wel alles nodig wat er op die lijsten staat? Ze zijn ook allemaal verschillend, dus uiteindelijk vindt de een iets belangrijk, maar denkt een ander daar heel anders over. Ik, totáál niet perfectionistisch verder (kuch), dacht het zo goed mogelijk aan te pakken tijdens de zwangerschap van de oudste. Ik maakte een totaallijst uit alle afzonderlijke lijsten. Zo zou ik niets over het hoofd zien. En gelúkkig kocht ik vervolgens niet alles, ergens had ik nog wel een klein stukje logisch denken beschikbaar. Maar dat er uiteindelijk dingen in huis waren die niet nodig waren, is een feit.
Overigens was dat niet alleen de schuld van de verschillende babyuitzet checklists, maar ook van mijzelf en wat kleine impulsaankopen. Maar verder was dat niet mijn schuld, dat waren de hormonen, ik kon daar natuurlijk niets aan doen 😉 Hoe dan ook, hier vind je de ultieme lijst voor de babyuitzet: de 10 grootste miskopen!

Zwangere vrouw is bezig met de lijsten voor de babuitzet

Top 10 grootste miskopen voor de babyuitzet

Een paar weken geleden heb ik jullie via social media gevraagd wat jullie grootste miskopen zijn. Welke aankopen waren achteraf niet nodig en waarin zou je achteraf andere keuzes hebben gemaakt? Ik heb jullie ervaringen samengevoegd met mijn eigen ervaringen en met ervaringen uit mijn omgeving. En hieruit is een mooie top 10 met de grootste miskopen ontstaan.

Miskoop 1 – Kruiken (in de zomer)

Een verplicht onderdeel van de babyuitzet: kruiken. Maar wordt je kindje in de zomer geboren, dan is de kans niet heel groot dat je ze zult gebruiken. Deze mag dus met stip op nummer 1.
(Overigens ga ik zéker niet zeggen dat als je in de zomer bent uitgerekend, dat je ze maar achterwege moet laten. Je weet van tevoren nooit of jouw kindje zichzelf goed warm zal kunnen houden, dus zorg wel dat je ze in huis hebt. Maar stel dat je ze voor een weekje of twee kunt lenen van een familielid, vriendin of buurvrouw, dan zou ik dat lekker doen.)

Miskoop 2 – Flessenwarmer

Ook de flessenwarmer was overduidelijk onmisbaar in deze lijst. Gelukkig was ik er bij de eerste zó van overtuigd dat ik borstvoeding ging geven (wist ík veel…), dat ik hem zelf niet in huis heb gehaald. En tegen die tijd dat mijn oudste dochter en borstvoeding geen goede klik bleken te hebben, wist ik gelukkig al van onder andere mijn kraamverzorgster dat een flessenwarmer er behoorlijk lang over doet. En er zijn genoeg alternatieven. Zelf heb ik het water altijd opgewarmd in de magnetron, maar als je het niet zo op een magnetron hebt, kun je bijvoorbeeld water koken en dit mengen met koud water. Ook hoor ik de laatste jaren steeds vaker dat je direct warm water uit de kraan mag pakken. En zie je dit allemaal niet zitten, dan kun je ook altijd zelf een steelpannetje water opzetten en daar de fles au bain-marie opwarmen. Misschien net zo langzaam als de flessenwarmer, maar dan scheelt het je wel weer een onnodige aankoop.

Miskoop 3 – Schoentjes

Als ik alle schoentjes die ik voor de bevalling heb gekocht, apart zou tellen, had deze miskoop ruimschoots op plaats 1 gestaan. Dat het moeilijk was om de maat in te schatten, dat had ik nog wel bedacht. Maar waar ik totaal geen rekening mee had gehouden, was dat zodra ik mijn lieve, kleine baby’tje schoentjes aandeed, haar lieve, kleine voetjes ineens grote schuiten werden. Die voetjes leken wel twee keer zo groot te worden. En zodra ik me er toch toe dwong om de schoentjes eens aan te laten (want tja, het was ook zonde om ze ongedragen te laten staan), dan liep ik tegen het volgende probleem aan: die dingen bleven niet zitten. Misschien als ik het klittenband zo strak had gedaan dat haar voetjes afgekneld werden, maar nee, het was gewoon drie keer niks. Superschattig, maar echt: loop er maar snel voorbij.

Miskoop 4 – Flessensterilisator

Nog eentje die niet mocht ontbreken volgens velen: de flessensterilisator. Zelf kreeg ik hem van iemand die hem niet meer nodig had. Af en toe heb ik hem wel gebruikt, maar ik zou niet aanraden om hem speciaal aan te schaffen. Flesjes mogen gewoon in de vaatwasser, dus dat gebeurde hier ook gewoon. En heel af en toe deed ik alles (flesjes, speentjes,enz.) dan voor de zekerheid even in de sterilisator, maar in principe kun je daar voor die enkele keer ook gewoon een pan voor pakken en de boel even uitkoken.

Miskoop 5 – Spuugdoekjes

Een miskoop waarin ik mij helemaal kon vinden. Zou er geen goed alternatief voor zijn, dan zijn ze heel fijn natuurlijk. Maar gelukkig is dat alternatief er wel: hydrofiel doeken! Veel groter dan die kleine spuugdoekjes en daarmee is de kans een stuk groter dat er ook wat opgevangen wordt als je kleintje er weer eens een halve voeding uitgooit.
Overigens heeft mijn oudste dochter zelf een nieuw doel voor de spuugdoekjes gekozen. Ze slaapt ermee! Ik weet niet meer precies vanaf welke leeftijd, maar ik schat vanaf dat ze een maand of 6 was. En dat tot op de dag van vandaag. Gelukkig had ik er genoeg, dus afwisselen om te wassen is nooit een probleem geweest.

Miskoop 6 – Difrax spenencollectie

Dit is er ook eentje die ik – naast mijn eigen ervaring – verschillende keren terugkreeg van jullie en mijn omgeving. Ik denk dat de grootste boosdoener dat we er met zijn allen intrappen, is dat ze er in zoveel verschillende kleuren en printjes zijn. De keuze is reuze, zoals men zo mooi kan zeggen. De een nog leuker en mooier dan de ander. En bij mijn oudste was het eigenlijk nog geen miskoop, zij heeft ze wel versleten. Maar waar ik er vanuit ging dat dit bij de jongste dochter wel weer zo zou gaan, bleek dat tegenovergesteld. Zij pakte pertinent geen Difrax. Daar zat ik dan met mijn nieuwe collectie speentjes. Ga er dus nooit bij voorbaat vanuit dat je kindje ieder soort speen wel zal pakken. Áls je überhaupt aan speentjes wilt beginnen, probeer er dan gewoon eens eentje zonder meteen een hele voorraad in te slaan.

Miskoop 7 – Luieremmer

Hoewel ik persoonlijk de luieremmer zelf niet als miskoop zou bestempelen, kreeg ik hem wel een paar keer terug. En echt onmisbaar is hij ook niet, maar het is geen hele grote uitgave en daarvoor zou ik het zelf niet laten. Waar ik niet meer in zou trappen, zijn de luxere luieremmers, die zogenaamd de geurtjes zouden tegenhouden. Zelf heb ik er een tijdje eentje geprobeerd en binnen mijn omgeving ken ik nog een paar andere soorten. Maar ik heb níemand gesproken die er tevreden over was. Bij ons was gewoon de beste (en goedkoopste) oplossing: plasluiers in de simpele luieremmer en poepluiers meteen in de kliko (of als dat even niet kon, een luierzakje erom en zodra het kon, naar de kliko).

Miskoop 8 – Babybadje

Ik heb een aantal keer gehoord dat jullie het babybadje maar niks vonden. Een hoop gedoe, lastig vasthouden, de douche is net zo makkelijk of een tummy tub is minder werk… Wat de reden ook is, er zijn blijkbaar redenen om het babybadje maar weinig te gebruiken. Zelf ben ik wel voor het babybadje, maar heb ik destijds wel het verkeerde badje gekozen. Waar ik beter op had moeten letten, is op de hoogte. Niet dat ik megalang ben, maar met mijn 1.76 m. was ons badje wel echt te laag. Ik vond het heerlijk om mijn meiden in bad te doen, maar mijn rug dacht er anders over. Gelukkig vond mijn jongste dochter het ook heerlijk om onder de douche te gaan, dus bij haar ben ik al snel overgestapt op samen douchen.

Miskoop 9 – Veiligheidsspelden

Gelukkig geen hele grote uitgave, maar toch staat hij wel op veel babyuitzetlijsten. En dat terwijl ik niemand ken die ze ook daadwerkelijk heeft gebruikt. Bedenk goed of je ze echt nodig hebt of vraag even rond in je omgeving of iemand er nog een paar voor je heeft liggen.

Miskoop 10 – All-in-one kinderwagen

In basis is dit geen miskoop. Maar ik hoop je ervoor te kunnen behoeden dat het wel een miskoop wordt. Toen ik zwanger was van de oudste, heb ik me heel goed ingelezen op de verschillende kinderwagens. Wat daaruit kwam, is naast het budget gelegd en daar is een mooie wagen uitgekomen. Maar…waar ik geen rekening mee had gehouden, is dat de wandelwageninzet wel eens heel erg kan tegenvallen. Ik heb me eigenlijk alleen gericht op de wagenbak en de mogelijkheid om de maxicosi erop te kunnen zetten. En natuurlijk wilden we wel een all-in-one wagen, maar we hebben niet ook speciek gekeken naar hoe die wandelwageninzet er dan precies uitziet of hoe dat werkte. En dat bleek na een maand of negen echt wel tegen te vallen. Het wandelwagengedeelte viel ook zó tegen, dat we er bij de jongste voor hebben gekozem om een andere wagen te kopen.

Babyuitzet: de 10 grootste miskopen

Heb jij nog een miskoop die onmisbaar is in deze lijst? Geef hem hieronder in de reacties gerust door en behoedt een ander voor een miskoop!

En ben je benieuwd wat dan wel echte aanraders zijn? Bekijk hier de 10 absolute musthaves voor de babyuitzet.Babyuitzet: de 10 grootste miskopen

Deel dit artikel met je vrienden!

2 reacties op “Babyuitzet: de 10 grootste miskopen”

  1. Spijkerbroekjes en nog erger: skinnyjeans, voor de allerkleinsten. Idee is superschattig maar met beentjes die nog niet mee helpen is het aantrekken een ware marteling voor een (vaak mollige) zuigeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top