Dit is belangrijk voor de tekst op het geboortekaartje: het lettertype

Naast de inhoud van de teksten zelf is er nog iets dat erg belangrijk is voor het geboortekaartje: het lettertype van de teksten. Je bent trots op de naam die je hebt uitgekozen voor je kindje, maar dat die naam wegvalt tegen de andere teksten, is natuurlijk niet de bedoeling. En je kunt een prachtig geboortegedichtje uitzoeken, maar als die vervolgens onleesbaar is, is dat toch jammer.
Het lettertype dat je kiest heeft invloed op verschillende aspecten: uitstraling/persoonlijkheid, leesbaarheid en eenheid. Ik leg je uit wat het lettertype doet op ieder vlak en help jou zo om tot een uniek en origineel geboortekaartje te komen.

Naam Anna in hoofdletters op geboortekaartje

Het lettertype van de tekst bepaalt de uitstraling van het geboortekaartje

Als je op zoek bent naar een geboortekaartje, zul je algauw merken dat je voor jezelf bepaalde eisen stelt aan het kaartje. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een bepaald formaat of je zoekt een geboortekaartje met een bepaald kenmerk: met foto, een labelkaartje of een bepaalde kleur. Maar als je aan het rondkijken bent, zul je merken dat er ook ‘iets’ meespeelt in het zoekproces dat zich moeilijker laat definiëren. Het ene mintgroene kaartje met foto heeft ‘iets’, een bepaalde uitstraling, waardoor je meteen meer wilt zien van dit kaartje en het andere mintgroene kaartje met foto laat je bijna direct links liggen, want daar mist ‘iets’.

Eén van de dingen die dat ‘iets’ vormen, is het lettertype van het geboortekaartje. Ieder voorbeeldkaartje wordt voorzien van standaardteksten in een bepaald lettertype. En daarmee krijgt het kaartje een bepaalde uitstraling die ik als ontwerper persoonlijk voor ogen heb. Maar daar speelt ook een stukje smaak in mee en misschien wil jij net een ander karakter terugzien in het geboortekaartje dan waar ik voor heb gekozen. Door dan een andere keuze te maken qua lettertype geef je een stukje persoonlijkheid mee aan het geboortekaartje en geef je het kaartje de uitstraling mee die jíj zoekt. In onderstaand voorbeeld laat ik je zien wat ik bedoel.

Twee keer geboortekaartje Siem met als onderling verschil het lettertype van de naam
Geboortekaartje Siem met verschillende lettertypes voor de naam

Op het eerste voorbeeld is een dun lettertype met een wat sierlijk geschreven letter gebruikt (type Handgeschreven 7 in de online editor). Dit lettertype versterkt het lieve karakter van het geboortekaartje. Op het tweede voorbeeld staat een dik lettertype in hoofdletters (type Stoer 4 in de online editor). Met het vermelden van het type lettertype in de online editor verklap ik al wat zo’n lettertype doet: dat geeft het geboortekaartje een stoerder karakter.

Dit geldt voor alle lettertypes. Wil je een meer moderne, strakke uitstraling? Kies dan voor een basic lettertype zonder tierelantijnen. Wil je iets klassiekers of chiquers? Kies dan voor een klassiek of sierlijk lettertype. En met alleen het aanpassen van het lettertype zul je bijv. een ‘lief’ geboortekaartje niet ineens 100% ‘stoer’ krijgen of een ‘klassiek’ kaartje ineens helemaal modern, daarvoor spelen teveel andere factoren mee. Maar het zorgt wel dat het lieve of klassieke kaartje een stoere of moderne touch krijgt die jij mooi vindt.

Zorg dat de teksten op het geboortekaartje goed leesbaar zijn!

Heel belangrijk: zorg voor een goede leesbaarheid van de teksten op het geboortekaartje! En die leesbaarheid is met name belangrijk bij sierlijke en handgeschreven lettertypes. Bij lettertypes met krulletters is het bijvoorbeeld belangrijk om een tekst niet in allemaal hoofdletters te zetten. Maar ook geldt voor sommige lettertypes dat een hoofdletter toch wat meer op een andere letter gaat lijken. Zo heb ik het al eens bij de hand gehad dat een klant een lettertype voor haar geboortekaartje had gekozen. Ze had een proefdruk aangevraagd, alles was naar wens en ze had alles klaarstaan voor als haar kindje geboren werd. Maar wat bleek na de geboorte: ze had een voorbeeldnaam op de proefdruk gezet, omdat ze de kaart had willen laten zien aan iemand in haar omgeving, maar die persoon mocht de naam nog niet weten. Na de geboorte van haar kindje had ze de geboortegegevens én de naam aangepast, maar ineens bleek dat de hoofdletter van de naam erg leek op een andere naam en ineens moest zij op zoek naar een ander lettertype. Gelukkig kon ik haar hierbij snel helpen en stond het ontwerp snel klaar om te bestellen, maar je kunt je voorstellen dat je hier niet op zit te wachten als je net bent bevallen met alle drukte en chaos die daarbij komt kijken.

Hieronder heb ik een voorbeeld staan van zo’n letter(type). De M lijkt bij dit lettertype (type Handgeschreven 7) op een H en je wilt toch niet dat jouw Mason, Meike of Max bij familie bekend zullen zijn als Hason, Heike of Hax.
Zulke verrassingen komen vaak voor bij sierlijke lettertypes en dan met name bij de F, H, I, J, M, S, T en Z. En om bij de Z te blijven: ook de kleine letter z wordt in sierlijke lettertypes vaak net anders geschreven dan de bekende zigzagletter. Bij krulletters is dit vaak een ouderwetse geschreven letter, een soort 2 met een krul eronder.

Twee keer geboortekaartje met foto Mason met verschillende lettertypes voor de naam
De M van Mason lijkt op het rechter geboortekaartje op een H en kan daardoor verkeerd gelezen worden

Het is dus belangrijk dat je altijd het liefst even de naam ‘test’ op het kaartje (als de naam al bekend is natuurlijk). Wil je de proefdruk laten zien aan iemand die de naam niet mag weten? Test het dan online even. Vul de naam even in om te kijken of alles er mooi uitziet en goed leesbaar is en plaats daarna weer een voorbeeldnaam.
Een alternatief is dat je alvast een voorbeeldnaam kiest met in elk geval dezelfde beginletter en bij voorkeur ook met dezelfde lengte (dan weet je ook alvast hoeveel ruimte de naam inneemt in het ontwerp en kun je eventueel de lettergrootte daar alvast op aanpassen).

ZOEK JIJ NOG EEN NAAM VOOR JOUW KINDJE? DOE HIER INSPIRATIE OP!

Maar de leesbaarheid geldt uiteraard niet alleen voor de naam. Om een gedichtje extra aandacht te geven, wordt deze ook vaak in een bijzonder lettertype geschreven. Maar ook hierbij geldt weer dat met name sierlijke, handgeschreven lettertypes daar niet altijd geschikt voor zijn. Wil je het gedichtje toch graag iets extra’s meegeven, maar vind je tekst te druk worden met alle krullen? Dan kun je het ook volgens onderstaand voorbeeld doen: een klassiek of basic lettertype, maar plaats achter de hoofdletters een sierlijk initiaal. Doe dit bij voorkeur niet bij iedere regel, dat oogt meteen weer een stuk drukker. Om en om, zoals in dit voorbeeld, oogt rustig en geeft wel dat stukje extra mee.

Geboortegedichtje met uitgelichte initiaal onder de hoofdletters van de eerste en derde regel
Geboortegedichtje met uitgelichte initiaal onder de hoofdletters van de eerste en derde regel

De juiste lettertypes zorgen voor eenheid en balans op het geboortekaartje

De naam van je kindje is het allerbelangrijkste op het geboortekaartje. Door die naam een lettertype te geven dat in contrast staat met de ‘gewone’ teksten op het geboortekaartje, zorg je ervoor dat de naam er echt uit springt. Kies bijvoorbeeld voor een naam in sierlijke letters naast een basic of klassiek lettertype. En vergeet dan niet om zowel de naam op de voorkant als de naam/namen aan de binnenkant in dit lettertype te zetten, zo behoud je de eenheid in het kaartje.

Maak er overigens ook geen ratjetoe aan lettertypes van. Kies het liefst voor 2, maximaal 3 verschillende lettertypes. Een mooie verdeling daarin is:
– naam en gedichtje: lettertype X
– overige teksten: lettertype Y
Of:
– naam: lettertype X
– geboortedatum voorkant en gedichtje: lettertype Y
– overige teksten: lettertype Z

Wil je een modern en strak geboortekaartje? Kies dan voor 1 basic lettertype en gebruik die voor alle teksten op het kaartje. Je kunt de naam dan wat extra’s geven door die bijv. in hoofdletters te zetten en een stuk groter te maken dan de overige teksten.

Op geboortekaartje met foto Phoebe staat de naam in hoofdletters om extra op te vallen
Op geboortekaartje Phoebe staat de naam in hoofdletters om extra op te vallen t.o.v. de geboortegegevens

Speciale lettertypes

Het is helaas onmogelijk om alle mogelijke lettertypes op te nemen in de online editor. Heb jij een specifiek lettertype in je hoofd dat je graag wilt gebruiken in het ontwerp? Stuur me even een berichtje, dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn!

Lees ook:
Top 10 populairste geboortekaartjes 2019
Teksten voor het geboortekaartjePin onderstaande afbeeldingen en vind dit blog snel terug!

Pin deze afbeelding: Dit moet je weten over het lettertype op het geboortekaartje
Pin deze afbeelding: Kies het juiste lettertype voor jouw geboortekaartje!
Deel dit artikel met je vrienden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top